Verbeter je SEO met de Google Search Console

Google Search Console is de gratis must-have tool om websites optimaal te laten presteren

Google Search Console is de gratis tool van Google waarmee u uw website optimaal kunt laten presteren. Een absolute must-have tool die vertelt of uw website voldoet aan de richtlijnen die Google Search stelt en vervolgens aangeeft waar u de website kunt verbeteren.

Ook stipt Google Search Console, voorheen Google Webmaster Tool, punten aan die bevorderlijk zijn voor de gebruikerservaring van de websitebezoekers.
Verbeter uw SEO met Google Search Console door gebruik te maken van onderstaande krachtige functies.

Waarom Google Search Console gebruiken?

De Google Search Console (afgekort: GSC) is hoofdzakelijk ontwikkeld om uw website optimaal te laten presteren in de zoekmachines, maar het levert tevens inzichten op die u kunt toepassen om de gebruikerservaringen te verbeteren. Onderstaand tref u de voornaamste redenen aan waarom u de Google Search Console zou moeten gebruiken.

  • GSC controleert of Google toegang kan krijgen tot de content van de website
  • GSC ondersteunt bij het indienen van nieuwe content en helpt oude content uit de zoekresultaten te verwijderen
  • GSC vertelt hoe de content wordt getoond in de zoekresultaten
  • de GSC maakt het mogelijk om de website te onderhouden zonder nadelige gevolgen voor de zoekresultaten
  • GSC biedt oplossingen tegen spam en malware zodat de website schoon blijft
  • Daarnaast laat de Google Search Console zien hoe uw website op mobiele apparaten presteert en welke websites naar jou linken. Het is dus een belangrijke tool die zowel voor marketeers als developers een schat aan informatie aanreikt om uw website optimaal te laten functioneren in Google.

De SEO functies van Google Search Console

Voordat u met Google Search Console aan de slag kunt, moet je eerst kunnen aantonen dat u de eigenaar bent van de betreffende website. Op deze helppagina van Google wordt uitgelegd hoe u een website kunt valideren voor de Google Search Console.

Onderdelen en dashboard van Google Search Console

Zodra GSC is ingesteld en gekoppeld is aan uw Google Analytics Property krijgt u een lijst van onderdelen te zien in de linker navigatie balk waaronder:
Zoekopmaak, Zoekverkeer, Google index en Crawlen.
Deze onderdelen bevatten elk nuttige functionaliteiten waarvan ik hier de belangrijkste noem. Voor een compleet overzicht, gaat u naar ‘De rapporten en functies gebruiken‘. Functionaliteiten die het meest effect hebben op de vindbaarheid van een website worden op die pagina uitgelegd.

HTML verbeteringen

In dit onderdeel vertelt de Google Search Console welke verbeteringen u kunt doorvoeren om de gebruikerservaring en de vindbaarheid in Google te optimaliseren. Dit onderwerp is te benaderen door te klikken op ‘Zoekopmaak’ -> ‘HTML verbeteringen’. Zo vertel de GSC of er sprake is van dubbele meta descriptions en titels of dat deze zelfs niet aanwezig zijn.

Zoekanalyse

Welke zoekwoorden zorgen voor klikken, vertoningen en posities? Met het onderdeel ‘zoekanalyse’ vind u hierop antwoorden. Deze informatie gaat verder dan Google Analytics en u kunt eenvoudig relaties leggen tussen het aantal klikken en de gemiddelde positie van het zoekwoord en het percentage gebruikers dat doorklikt (CTR) door te filters toe te passen.

Links naar jouw website

Links van relevante websites met een hoge autoriteit zijn gunstig voor uw linkprofiel en zorgen daarmee voor hogere ranking posities in Google. De Google Search Console vertelt precies welke websites naar uw site linken. Ga naar ‘Zoekverkeer’ en klik op ‘Links naar uw site’. En u ziet direct informatie over:

  • Het aantal inkomende links naar je website
  • Welke website het meest linkt
  • Naar welke webpagina’s het vaakst wordt gelinkt
  • En welke ankertekst wordt gebruikt

Crawlfouten

Met deze functie krijgt u inzicht of de website doorzoekbaar is door de Googlebot en of er geen server- en/of url-fouten zijn. Veel voorkomende url-fouten zijn webpagina’s waar de boodschap 404 niet gevonden wordt getoond. Het staat niet alleen slordig wanneer bezoekers op deze pagina landen, maar u loopt ook de kans dat anderen die naar de site linken, uiteindelijk de link verwijderen hetgeen negatief werkt voor uw link profiel. Bekijk daarom dit onderdeel regelmatig en schoon de fouten op.

Fetchen als Google

Deze functie is vooral handig als u flinke aanpassingen aan de website heeft gemaakt en deze zo snel mogelijk in de zoekresultaten van Google moeten worden getoond. Met de opdracht ‘Fetchen als Google’ geeft u de Googlebots opdracht om uw website direct te crawlen, waardoor de nieuwe informatie binnen enkele dagen zichtbaar zal zijn in de zoekresultaten en u daarmee de oude gegevens heeft vervangen. Er kan onderscheid worden gemaakt om één of enkele pagina’s te crawlen of de complete website. Dit laatste is het meest makkelijk, echter stelt Google wel een maximum van het aantal keren dat dit verzoek kan worden ingediend.

Zelf doen? Of SEO uitbesteden?

Lezen, experimenteren en ervaring opdoen! Daar draait het om als u betere posities in Google wilt bereiken. Dit kost tijd.
Kunt u deze tijd niet vrijmaken, en toch hoge posities in zoekmachines bereiken ? Dan kunt u natuurlijk altijd nog terugvallen op Oyit. Vertel ons wat uw ambities zijn en we reageren met een voorstel waarin we gezamenlijk naar betere posities gaan toewerken. Samen bereiken we meer!

Neem dan contact met ons op.