Hulp bij faillissement

Coaching van de ondernemer: voor, tijdens en na het faillissement

Ondernemers hebben vaak diverse vormen van begeleiding voor of tijdens het faillissement. Vaak is dat een jurist (zelf ook curator in de praktijk), een accountant of fiscalist. Kortom: inhoudelijke begeleiding op cijfers, fiscale aangelegenheden of juridische zaken is er wel. Maar hoe gaat het met de ondernemer zelf?

Mentale kracht vinden om tegen de stroom in nog wat creatiefs te bedenken is verdraaid lastig. De curator staat bij je op de stoep, een bank komt ook nog eens langs, de omgeving praat erover. En jij zit als ondernemer thuis met tal van gevoelens. Aandacht voor jou als ondernemer is er weinig. Begrip vanuit de omgeving ook niet veel. De eigen accountant kijkt allereerst of er nog openstaande facturen zijn.

 

 

Volgens ons zijn er nog een aantal kansen voor de ondernemer in kwestie mits hij het juiste coaching traject krijgt.

Een coaching traject ziet er als volgt uit:

Fase A: inventarisatie en inschatting

Fase A bestaat uit een inventarisatie van de mogelijkheden en kansen. Dat bestaat uit een gesprek met de ondernemer zelf en als ’t kan zijn directe omgeving (bijvoorbeeld partner of vennoot).

Fase B: coaching traject

Op basis van de bevindingen uit fase A kan een coaching traject worden voorgesteld. Zeker: gericht op de ondernemer maar direct daaraan verwant de onderneming. Onze overtuiging is namelijk dat je het snelst weer op de rit bent door gewoon te gaan doen. Fase B is afhankelijk van de situatie qua inhoud en duur.

Face C: evaluatie

In fase C kijken we samen met de ondernemer naar de uitvoering en sturen bij daar waar nodig. Dat zal niet alleen het zakelijke spectrum bestrijken, maar ook allerlei privé aangelegenheden beïnvloedt door het faillissement.