Conversie tips

Stop met grote header-foto’s 

Visuele content op een website is belangrijk, maar kijk uit met te grote header-foto’s. Ze drukken belangrijke informatie uit beeld en motiveren zelden tot scrollen. 

Gebruik je grote header-afbeeldingen uitsluitend om jezelf in het zonnetje te zetten? Stop daar dan direct mee, want het interesseert bezoekers niet. Hun enige zorg is: wat schiet ik ermee op en waarom zou ik mijn kostbare tijd in deze site steken? Maak dat zo duidelijk mogelijk. 
Er moet meteen gemeld worden dat wij als Oyit, hier niet het goede voorbeeld geven.

Maak interactie zo makkelijk mogelijk

Optimaliseer de site zodanig dat er een actie plaatsvindt en zorg ervoor dat bezoekers hier niet omheen kunnen. Dat kan met een opvallende knop of link, maar het is nog beter om een actie uit te lokken. Dat kan bijvoorbeeld door de eerste stap van een proces op de pagina te integreren.

Waarom werkt dit?

 • Een invulveld met knop trek de aandacht 
 • Mensen willen actie ondernemen
 • Het is het begin van een ‘dialoog’

Stop met sliders en carrousels!

Je ziet ze nog steeds regelmatig op websites, carrousels met wisselende foto’s. Hoewel het er misschien aardig uit ziet, zijn ze contraproductief.
Hier zijn verschillende redenen voor:

 • De gemiddelde internetter heeft geen geduld en wil niet op de volgende foto wachten
 • De eerste foto krijgt gemiddeld 80% van de clicks, de volgende foto’s bijna geen
 • Hoe meer keuzes je online aanbiedt, hoe minder de mensen klikken
 • Een slider slokt kostbare homepage ruimte op

Toon als alternatief voor een slider bijvoorbeeld een afbeelding van je belangrijkste product. Of meerdere statische afbeeldingen van je populairste producten of diensten, en daaronder een opvallende knop naar de rest van je aanbod. 
Wijs bezoekers zo direct de weg, dan ze klikken eerder. 

Wees zo duidelijk mogelijk op je website

Als je lang hetzelfde werk doet, ligt bedrijfsblindheid op de loer. Online bestaat hetzelfde gevaar. Je benoemt dingen niet, omdat je ze vanzelfsprekend vindt. Maar voor bezoekers is dat vaak helemaal niet het geval. Wat kun je daaraan doen?

 • Zorg dat links overduidelijk herkenbaar zijn als link
 • Voeg duidelijk omschrijvende teksten toe, bijvoorbeeld: meer informatie
 • Strooi lustig met links

Online geldt dat je niet duidelijk genoeg kunt zijn. Neem bezoekers daarom altijd bij de hand en voorkom elke vorm van twijfel.

Conversie op je site verhogen met lijstjes en bullets

Deze blogpost staat vol met bullet points en dat is geen toeval. Lijstjes werken namelijk uitstekend op internet en hebben een positief effect op ranking algoritmes.

Waarom? 

 • Lijstjes trekken de aandacht
 • Als je scannend leest, kijk je het eerste naar kopjes en bullets
 • Informatie in lijstjes neem je sneller ​op

Maak daar gebruik van op je website en waak voor lange lappen tekst. Als je dezelfde informatie in een overzichtelijk lijstje stopt, is de kans groot dat bezoekers het lezen. 

Vertel bij invoervelden waarom je de informatie nodig hebt

Op een doelgerichte website wil je van bezoekers klanten maken. Dat doe je onder andere met prikkelende teksten, goede foto’s en opvallende knoppen. Ook wil je zoveel mogelijk weerstanden wegnemen. Als iemand geen redenen meer heeft om je product of dienst niét af te nemen, heb je hem of haar aan boord. 

Is je doel dat mensen een contactformulier invullen, dan roept dat vaak weerstand op. Want wat doet men met het telefoonnummer, de persoonsgegevens en het e-mail adres? Deze weerstanden kun je wegnemen door het erbij te zetten.

 • Vermeld bij het invoerveld van het e-mail adres: bevestigingsmail gaat naar dit adres.
 • Toon bij een adresregel: dit gebruiken we om jouw dichtstbijzijnde vestiging te zoeken.
 • Laat bij het invoerveld voor het telefoonnummer zien: we gebruiken dit als we vragen hebben over je offerte.

Wat je precies vermeldt per invoerveld hangt af van je doel en bedrijfstak, maar probeer je zo goed mogelijk te verplaatsen in bezoekers en hun weerstanden. Neem ze weg en ze vullen het formulier veel sneller in.

Herhaal de call-to-action onderaan pagina

Internetters willen gemak.

Dit blijkt onder andere uit de hoeveelheid tekst die ze op een pagina lezen. Dat is hooguit 20%, bijna uitsluitend aan de linkerzijde van het scherm en ze willen vooral op linkjes klikken. 

Met visuele informatie kun je de aandacht sturen. Duidelijke actieknoppen zijn daar een voorbeeld van. Plaats je ze hoog op een pagina (bijvoorbeeld in de rechterkolom), herhaal ze dan ook onderaan.

Mensen die meer dan de helft van een pagina lezen zijn geïnteresseerd in de informatie. De kans dat ze weer naar boven scrollen om een knop te klikken is echter klein. Toon daarom nogmaals de actieknoppen en call-to-actions onderaan de pagina, op een logische plek. Dit zorgt bijna altijd voor extra clicks en conversie.

Professionele website voor slechts 199 euro