10 tips om een WordPress website bij te houden

WordPress is gemakkelijk zelf bij te houden, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten.

  • Blijf up-to-date

Update altijd je WordPress site naar de allerlaatste versie en houd ook je Plugins up-to-date. Zo voorkom je dat je site gehacked wordt. WordPress zorgt altijd voor de laatste veiligheidsaanpassingen aan hun content management systeem, maar die moet je dan wel downloaden. Blijf je niet up-to-date, dan is er een groter risico dat je site crasht of gehacked wordt. Maak en back-up voordat je gaat updaten.

  • Check je site regelmatig

Ook als je een statische website hebt, zonder een actieve blog of nieuwspagina, is het nog steeds een goed idee om regelmatig de inhoud door te kijken. Wellicht is je contactinformatie veranderd, of zijn er mensen in je onderzoeksteam bijgekomen die een plekje op de site verdienen. Het is frustrerend voor een bezoeker om verkeerde informatie te vinden, voorkom dus dat je website achterhaalde informatie weergeeft. Het kan ook zijn dat er iets mis is gegaan met je site, blijf dus alert en check je site regelmatig. Niet actieve links of verkeerde contactgegevens leiden ook tot een slechtere ranking.

  • Gebruik een veilig wachtwoord

Zorg dat je voor de website een veilig wachtwoord aanmaakt (bijvoorbeeld een random wachtwoord van 12-16 karakters lang). Als er meerdere mensen aan je website werken, zorg er dan voor dat zij ook een goed wachtwoord gebruiken. Verwijder gebruikers van je WordPress site die niet meer actief zijn. Zo voorkom je dat hun account gebruikt kan worden door hackers om je site te misbruiken.

  • Maak back-ups van je site

Er kan altijd wat misgaan met je site. Zorg daarom dat je een back-up hebt van de laatste versie. Dat kan je doen door back-up software te gebruiken, of de site handmatig te kopiëren naar je computer. Voer je grote veranderingen uit op je site of ga je je site updaten? Maak dan meteen een back-up, zodat je straks niet al je harde werk kwijt bent.

  • Verwijder oude plugins en thema’s

Verwijder alle plugins die je niet nodig hebt, ze kunnen je website niet alleen vertragen, maar ook onveilig maken als ze oud zijn. Dit geldt ook voor thema’s die nog ergens ongebruikt ronddwalen. Zorg dat je altijd een thema hebt als backup (bij voorkeur een standaard WordPress thema zoals TwentyThirteen) en verwijder de rest.

  •  Beveilig je website met een plugin

Niet alle hostingbedrijven zijn even veilig. Kies als eerste voor een goede host om je WordPress website te hosten. Kan je de website niet verhuizen dan is het een goed idee om een beveiligings-plugin te gebruiken Zorg dat je de plugins goed instelt, als je ze te streng instelt kan het zijn dat jezelf buitensluit, of sommige bezoekers weert

Als je website 10 seconden laadt, dan weet je zeker dat je bezoekers mist, en het is slecht voor je SEO. Optimaliseer je afbeeldingen, gebruik een caching plugin, gebruik een CDN en comprimeer je bestanden.

  • Optimaliseer je database

Hoe ouder je website is, hoe meer oude bestanden er op staan. Denk aan revisies, bestanden van oude plugins of thema’s, oude spam reacties etc.

  • Houd bij wie je bezoekers zijn

Een website is nooit af. Hoe vaak bekijk jij je Google Analytics resultaten? Het is interessant om te zien waar je bezoekers vandaan komen en welke pagina’s het meest populair zijn. Wellicht geeft het je nog ideeën voor nieuwe artikelen! Zorg dus dat je Google Analytics tracking code op je website hebt staan.

  • Houd je site zoekmachine vriendelijk

Kunnen je prospects je wel vinden? Zorg ervoor dat je weet welke doelgroep je aan wilt spreken en welke focus woorden belangrijk zijn voor jouw website. Installeer Yoast SEO om elke pagina een goede titel en zoekmachine tekst te geven en door te lichten op hoe goed hij scoort.

Of huur Oyit in om de SEO van je site helemaal door te lichten!